İnsanlık tarihinin ilk anıtsal yapısı Göbeklitepe, Klaus Schmidt ve ekibi tarafından gün ışığına çıkarıldığı günden bu yana giderek büyüyen kitlesel bir ilgiye muhatap oldu.
Ancak söz konusu ilgi, hatalı yöntemlerle oluşturulan kurgusal sonuçları eleyecek bir karşı çıkışla karşılaşmadığından toplumun geniş kesiminde "anlaşılması" neredeyse imkânsız bir Göbeklitepe imgesinin oluşmasına yol açtı.
"Yeni Başlayanlar İçin Göbeklitepe" kitabı "akademik incelikler" ile popüler kültürün ilgi alanına giren yanılgılar arasındaki mesafenin kapatılmasına yönelik düzenleyici bir adım atma kaygısıyla oluşturulmuştur.
Bu sayede, Göbeklitepe’yi Mısır Piramitleri ve Stonehenge gibi yapılarla kıyaslayan ve Türklerin ya da Annunakilerin yapı-işaret sanatındaki kalıntılarını bulmaya çalışan spekülatif önermelere karşı okuyucuya güçlü bir dayanak sunumu hedeflenmiştir.
Yazar Hakkında:
Göktuğ Halis 1976 yılında Zonguldak’ta doğan Göktuğ Halis, ilkel kültürlerde inanç ve uygulamalar, dini düşüncenin bilinç dışı temelleri, Ortaçağ Hıristiyan Askeri Tarikatları, büyü ve sihir gibi modern bilim öncesi uygulamaların arkeolojisi başta olmak üzere dinler tarihi ve din felsefesi alanında çalışmalar gerçekleştirdi.
Yayımlanmış Makaleleri 2003 yılından itibaren, Akşam, Cumhuriyet, Radikal ve Varlıkgibi gazete ve dergilere makale ve kitap eleştirileri yayımlanan Halis, Akşam-lık dergisinin, 11 Ocak 2004 tarihli sayısında Da VinciŞifresi kitabına ilişkin makalesinde Türkiye’de yeni yeni tanınmayabaşlanan ve tarihsel verilerdeki boşluklardan hareketle oluşturulmuş spekülatif çabaları eleştirdi. Yazarın Türkçe’ye Tapınak Şöval-yeleri-Savaşçı Keşişler Tarikatı ismiyle çevrilen Kutsal Kan Kutsal Kase kitabının, Umberto Eco’nun Foucault Sarkacı romanıyla karşılaştırmalı eleştirisi ise 18 Nisan 2004 tarihli Akşam-lık dergisinde yayınlandı.
Halis, Ağustos 2004 tarihinde Varlık dergisinde yayınlanan Gizli Bilimlerin Alternatif Tarihi isimli makalesinde ise pozitif tarihe alternatif olarak güçlü dayanağa sahip olan okült tarih anlayışının ana çerçevesini çizerek, konuya ilişkin yüzeysel çalışmaların eleştirisini kaleme aldı.
Ekolojist Yeşil Öfke dergisinde İnsanın Doğadan Kopuşu veDinler Tarihindeki Yeri, Bireysel Karşı Koyuşun Arketipsel Te-
melleri ve Ekonomizm Perspektifinden İlkel Kültür Sorunu gibi makalelerinin yanı sıra, Temmuz 2015 tarihli Birikim Dergisi’nde, Modernite, Teoloji ve Ateizm başlıklı makalesi yayınlanan Göktuğ Halis, Dikine.org ve siyasihaber.com gibi internet sitelerinde de AKP Siyaseti ve Arketipsel İmajların Sosyal Yapı Üzerindeki Etkileri, İLKEL DÜNYADAN GÜNÜMÜZE-Cinsel Suçlar ve Ceza Algısını Yönlendiren Değerler Üzerine Bir Karşılaştırma başlıklı incelemeleri ile yer buldu.
Yayımlanmış Kitapları Çok sayıda konferans, panel ve televizyon programına katılan Göktuğ Halis’in ilk kitabı Tarih ve Spekülasyon ismiyle Kasım 2006’da Toroslu Kitaplığı’nca yayımlandı. Tapınak Şövalyeleri’ne ilişkin spekülatif çıkarımların tarihsel eleştirisini içeren çalışmayı Tapınak Şövalyeleri Tarikatı’nın Engizisyon ve Papalık Komisyonları’nca yargılanma sürecini ele aldığı Tapınak Şövalyelerinin
Düşüşü: Yargılanma Süreci ve İnfazlar isimli ikinci kitabı izledi. Kitap Kasım 2008’de yayımlandı. 2010 yılında Popüler Gizemciliğin Tarihsel ve Dinsel Temelleri, Karşı Yayınları tarafından piyasaya sürülen Göktuğ Halis’in Göbeklitepe ve sembolleri hakkındaki çalışmaları Simgebilim ve Karşılaştırmalı Mitoloji Perspektifinden Göbeklitepe Tapınakları da 2016 yılında Ozan Yayıncılık tarafından okuyucuya
sunuldu. Göktuğ Halis’in dinin kökenlerine ilişkin 14 yıla varan araştır-
malarına dayanan Dinin İki Kaynağı kitabının birinci bölümü Büyü ve Şaman Sembolizmi’ de Mart 2019’da yine Ozan Yayıncılık tarafından okuyucuya sunuldu.
Eğitim ve Diploma Türk Dünyası Vakfı’nın 7-8 Aralık tarihinde Urfa’da gerçekleştirdiği Medeniyetler Beşiği Mezopotamya Sempozyumu’na akademi dışından davet edilen tek isim olan Göktuğ Halis, İstanbul Üniversitesi Gazetecilik
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli