“Ben sadece iki dalda uzman olan bir doktor değil, dört toplama kampında sağ€ kalmayı› başaran biriyim de. Bu nedenle de tüm zorlamaların üstesinden gelirken, en kötü ve en zor koşullarla karşı karşıya kalınsa bile, direnç göstermeyi, insanın özgürlüğünü, ‘Ruhun Meydan Okuması’ dediğim şeyin gücünü kullanmayı› bilirim.”
Viktor E. Frankl
Viktor Frankl, “Ruhun Meydan Okuması” ile ilk bakışta çeşitli metinlerinde tekrarladığı, Nietzsche’den alıntıları çağrıştıran, benzer bir konsept sunmuştur: “Yaşamak için bir nedenin varsa, her şeye katlanılır.” Nietzsche’de “katlanmak” pasif bir şekilde geçerli olurken, Frankl bunu aktif “Ruhun Meydan Okuma Gücü”ne dönüştürür: “Yaşamak için bir nedeni olan, hemen her şeye bir şekilde katlanır.”
“Dirençli olma” ve “ruhun meydan okuma gücü” birbiriyle nasıl ilişkilendirilir? Bu kitapta, iki kavram arasındaki farklılık ve benzerlikleri dile getirmek için, Frankl’ın değiştirilemez acılardan ruhsal olarak sağlıklı bir şekilde hayatta kalma olasılığı sorusuna cevap bulma çalışmalarının ve “Resilienz-Üstesinden Gelme” kavramının ana hatları çizilecektir.
Öncelikle hayat, acıya rağmen anlamlı olabiliyorsa ve şayet bir anlamın acı dolu hallerinde bile onu görüp farkına varmak başarılıyorsa, o zaman Frankl’a göre, her zaman kaderden gelen acılar söz konusu olması şartıyla; bizi acıyla karşı karşıya bırakan hayatla savaşmaya değer. Çünkü değiştirilebilir ve diğer taraftan bir anlık anlam çağrısı, bariz bir şekilde katlanmakla değil, aksine bu acıyı gidermek ya da en azından azaltmak için etkili olur.
Hayatın anlamını bulmak ve dirençli olabilmenin çıkar yolu, “Yaşamak için nedeni olan, her şeye katlanır.”
Yazar Adı
Viktor E. Frankl
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli