Bu kitap medeniyetimizin içli ve samimi sesi Fuzûlî’nin iki eserini bir araya getiriyor. Rind ile Zâhid ve Sihhat ile Maraz.
Rind ile Zâhid, insanoglunun en kadim ve asli yönelislerinden biri olan hakikate ve anlamlar dünyasinin sirlarina yapilan bir kesif yolculugu. Basmakalip düsüncelerin ve görünüslerin ötesindeki anlamlar evreni, sekilden manaya dogru yapilan seferler, zihnin bitmek tükenmek bilmeyen sorularina karsilik, gönlün kanmayan susuzlugu Zâhid isimli baba ile, Rind isimli oglunun diyaloglarinda dile geliyor. Korku çukurundan çikip ümit vadisine yapilan yolculuklar, dogru kiligina girmis yanlis, ceza elbisesini giymis masumiyet bu sorgulamalara eslik ederek varolusun yüzeyinden derinliklerine dogru hikmetin arandigi bir manevi ve fikri olusuma dönüsüyor. Eserde hakikat ile yanilsama, görünüs ile gerçek, sekil ile öz, gösteris ile samimiyet sürekli çatisirlar. Sonunda denizin dibindeki tas ile inci tanesi bir ve ayni olacaktir. Kuru bilgiye itiraz eden Rind’in arayislari, hem kendisini hem de hakikat algisi sekil üzerine kurulu Zâhid’i degistirecektir.
Sihhat ile Maraz, günümüz tip ilminin verileriyle de uygunluk gösteren öncü bir eser. Eserin kahramanlari herkesin bildigi fakat tanimadigi, ruhumuza ve bedenimize hakim unsurlar: güzellik, ask, ruh, kan, safra, balgam, sevda, mizaç, sihhat, dimag, maraz ve perhiz. Fuzûlî, insan ruhunu ve bedenini savas alanina çeviren bu unsurlarin mücadelelerini, insanin varligini kötülüklerden koruyabilmesi, olgunluga erisebilmesi, ruhun iyi hasletlerle donanarak beden mülkünü sihhatle idare edebilmesi için neler yapmasi gerektigini sembolik bir yöntemle ve bilgece anlatiyor.
Samimiyet, coskunluk, sadelik, duyarlilik ve ifade kudretinin bir araya geldigi bu iki eser, ömrünü kültürümüze adamis Prof. Dr. Hüseyin Ayan’in çevirisiyle yeniden vücud buluyor.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli