Bize sık sık, “Perakende konsepti nasıl hazırlanmalı ve nasıl icra edilmelidir?” diye sorulur ve çalıştığımız projelerde başarılı olabilmek için neler yaptığımız merak edilir. Yanıt oldukça basittir:
- Tutkulu biçimde müşteri istek ve/veya ihtiyaçlarını anlayıp, müşteri çözümlerine odaklanarak (Müşteri neden başka yere değilde, benim mağazama gelsin?)
- Organizasyon içinde çalışan herkesin müşteri nezdinde kavramsallaştırılmış “büyük resmi” anlamasını sağlayarak
- Basit ve anlaşılır hedefler koyarak
- Doğru bulduğumuz temel değerleri bir prensip olarak benimseyerek ve şahsen uygulayarak
- Müşteriye değer yaratan süreçleri az ve öz, anlaşılabilir ve uygulanabilir şekilde tasarlayarak ve değer yaratmayan süreçleri sonlandırarak
- Organizasyon içindeki herkesin bu süreçleri anlayarak, neden sorumlu olduklarını kavramalarından emin olarak ve
- Söylenenlerle yapılanları sürekli gözlemleyerek.
Hepsi bu kadar mı?.. Evet, başarılı olmak için bunlar kafidir. Bu şartların gerçekleştirilmesi durumunda, birlikte çalıştığınız arkadaşlarınızın güven duyabilecekleri ve kendiliklerinden sorumluluk alabilecekleri bir çalışma ortamının da kendiliğinden oluşacağından hiç şüpheniz olmasın.
Perakendeyi “iyi bilen ve iyi yapan” yönetim kadroları, kendilerini güvende hisseden mağaza/merkez kadro ve hissedar temsilcileri ile bütünleşmelidir. Böylece ortaya çıkartacakları yüksek performansa, yukarıdaki başlıklar altında, ancak çıtayı daha yukarı kaldırabilen perakende şirketleri meydan okuyabilirler.
Yazar Adı
Servet Topaloğlu
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli