Kâğıt para kimin fikriydi? Doğum kontrol hapı avukatlık mesleğinin gidişatını nasıl değiştirdi? Gutenberg baskı makinesini mümkün kılan gizli unsur neydi? Da Vinci’nin Şifresi ile Lehman Brothers’ın iflası arasında nasıl bir bağlantı vardı?
Küresel ekonomiyi anlamak kolay değil. Sürekli değişen, inanılmaz karmaşık bir sistem olan ekonomi, on milyar farklı ürün ve hizmet sunuyor, on beş yılda bir boyutunu ikiye katlıyor ve neredeyse gezegendeki yedi buçuk milyar insanın her birini birbirine bağlıyor. Yüz milyonlarca insana dudak uçuklatacak kadar lüks bir yaşam sağlıyor ama yüz milyonlarcasını da görmezden geliyor. Ekosisteme ciddi anlamda zarar veriyor ve ara sıra krize girmek gibi endişe verici bir alışkanlığı var. Kimse ondan sorumlu değil. Aslında hiç kimse olan bitenin küçük bir kısmından daha fazlasını anlayamıyor.
Hayatımızın bağlı olduğu bu şaşırtıcı sistemi nasıl kavrayabiliriz?
Tim Harford’ın bu etkileyici yeni kitabında yer verilen sabandan yapay zekâya, çetele çubuklarından barkoda, çivi yazısından betona, Gillette’in tek kullanımlık jiletlerinden IKEA’nın Billy kitaplığına kadar bütün icatların merak uyandıran, şaşırtıcı ve akılda kalıcı kısa hikâyeleri var, tıpkı devasa bir sahnenin perde arkasındaki küçük dekorlar gibi. Okurlar kitabın sayfalarını çevirdikçe bulunduğumuz durumu, bu hale nasıl geldiğimizi ve gelecekte bizi nelerin beklediğini çok daha iyi anlayacaklar.
Gizli bağlantılar bütün çıplaklığıyla gözler önüne serilecek: Barkod küçük mahalle dükkânlarının kuyusunu nasıl kazdı? Gramofon müzik sektöründeki eşitsizliği neden artırdı? Dikenli teller Amerika’yı nasıl şekillendirdi? Bu icatlardan bazılarını geliştiren, bunlardan fayda sağlayan ya da bunlar yüzünden hayatı mahvolan insanlarla tanışacağız. Ekonominin dönüştürücü etkisini anlamamıza yardımcı olacak ilkelerin peşine düşeceğiz ve inovasyonun asla hız kesmediği dünyamızda, icatları gelecekte akıllıca kullanmamızı sağlayabilecek ne gibi dersler çıkarabileceğimizi sorgulayacağız.
“Tarihin satır aralarına gizlenmiş gerçeklere dikkat çeken belgesel tadında kitaplara bayılıyorum... Üst düzey bir sosyoekonomik hikâye gibi.”
FINANCIAL TIMES
“Telaşenin hiç bitmediği bu hız çağında böyle kısa bölümlerden oluşan bir kitap yazmak dâhice. Üstüne üstlük kitapta şaşırtıcı tespitlerin sonu gelmiyor. Hem bilmediğimiz hem de bildiğimizi sanıp yanıldığımız inovasyonlarla dolu.”
THE TIMES
“İnsanın gözünü açan ve düşüncelere dalmasını sağlayan, anlatış tarzı sıkıcı ekonomi kitaplarıyla kıyas kabul etmeyecek kadar sürükleyici bir ekonomi kitabı.”
BOOKLIST
“Ekonomi ancak bu kadar keyif verebilirdi.”
DAVE PELL
“Etkileyici ve büyüleyici öyküleriyle merak uyandıran, şaşırtan, akıllara kazınacak bir mürekkep lekesi.”
CHICAGO TRIBUNE
“Satırlarından ilgi uyandıran detaylar ve şaşırtıcı gerçekler akan, zekice yazılmış bu sürükleyici kitap sayesinde modern ekonominin gelişimini öğrenmekten büyük keyif alacaksınız.”
DAILY MAIL
“Tim Harford’ın becerikli elleri konuyu öyle bir yoğuruyor ki ekonomi hareketli ve sürükleyici bir maceraya dönüşüyor.”
FREE LANCE-STAR
“Tim Harford’ın Modern Ekonomiyi Şekillendiren Elli İcat kitabının keyif vermesinin sebeplerinden biri, ekonomik gelişimle ilgili bakış açısını sıradan insanların da kavrayabileceği şekilde ortaya koyuyor olması. Elli icadın ele alındığı bireysel bölümlere dalmak çok eğlenceli. Harford üretkenlik, ekonomik gelişim, tekelleşme, yasal düzenlemeler ve diğer gerekli konuları teknik terminolojiye, ürkütücü grafik ve tablolara başvurmadan başarılı bir şekilde öğretiyor. Böyle bir başarı bile aslında bir tür mucitlik gerektirir.”
WALL STREET JOURNAL
“İnanılmaz derecede aydınlatıcı... Harford okurlarına çeşitli icatları farklı bir açıdan göstermek için zaman yolculukları yapıyor, kıtaları aşıyor ve yirmi birinci yüzyıl toplumlarına şaşırtıcı bilgiler veriyor.”
BOOKPAGE
“Tim ekonomiyi konu alan en büyük çağdaş popüler yazarlardan biri (ya da en büyüğü) olarak konumunu hak et
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli