2 + 2 = 30
30 + 30 = 20
Yukarıdaki ifadelerde bir yanlışlık olduğuna adınız gibi eminsiniz, değil mi? Peki, söz konusu ekip performansıysa bu ifadeler tamamen gerçek desek, inanır mısınız?
Yakın zamanda bir deney yapıldı. Anaokulu öğrencileri, işletme yüksek lisans öğrencileri ve CEO’lar bire bir aynı görevi yerine getirmek için yarıştılar. Sizce kim kazandı?
Anaokulu öğrencilerinin kendilerinden oldukça büyük yaştaki diğer iki grubun çok gerisinde kaldığını düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Ama yanılıyorsunuz. Hem de çok. Çünkü anaokulu öğrencilerinden oluşan grup yarışmayı kazanmakla kalmadı. Aynı zamanda CEO’lardan oluşan ekibe de yüksek lisans öğrencilerinden oluşan ekibe de fark attı.
İyi de bu nasıl mümkün olabildi? 2 + 2 nasıl 30’a eşit oldu ve 30 + 30 nasıl sadece 20 yapabildi? İşin sırrı ekip kültüründe.
İster birkaç kişiden oluşan küçük bir ekip olun isterse milyonlarca kişiden oluşan koca bir ülke sonuç hep aynıdır. Ekip, şirket, organizasyon ya da ülke, kendini oluşturan bireylere üç mesajı verebiliyorsa o grup, kendini oluşturan bireylerin yeterliliklerinin toplamının çok üstünde bir performans sergiler. Yani 2 + 2, 30 eder. Bu üç mesaj verilmediğinde ise isterseniz rüya takımı bir araya getirin sonuç hep hüsran olur.
Kültürün Şifresi size bu üç mesajın ne olduğunu, üç mesajın alt mesajlarının neler olduğunu anlatıyor. Üst düzey performans gösteren şirket ve grupların bunu nasıl başardığını anlatıyor. Ve elbette kendi ekibinizde bunu nasıl başaracağınızı gösteriyor.
“Yıllardır birinin bu kitabı yazmasını bekliyordum. Hayal ettiğim kitap oldukça sıra dışı ve olağanüstüydü. Fakat bu hayal ettiğimden bile mükemmel bir kitap... Kültürün Şifresi kültür hakkındaki diğer tüm kitapları cebinden çıkarır. Hemen okumalısınız.”
—Adam Grant, Orijinaller kitabının yazarı
“Her sayfada derin fikirler, çalışma şekliniz ile liderlik etme biçiminizi değiştirecek hikâyeler var. Şiddetle tavsiye ediyorum. Acilen okumalısınız.”
—Seth Godin, Takım Oyunu kitabının yazarı
“Başarılı grupların nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız Kültürün Şifresi kitabından daha önemli bir rehber bulamazsınız. Bu kitap hem işleyişin iç yüzünü anlama hem de uygulamaya dönüklük açısından harika.”
—Charles Duhigg, Alışkanlıkların Gücü kitabının yazarı
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli