Hekimoğlu Ali Paşa Camii Haziresindeki Tarihi Mezar taşları Osmanlı, her nefsin ölümü tadacağı gerçeğini gözden gönülden uzak tutmamak için şehrin merkezine kurmuş mezarlıklarını.
Mezar taşları dikkatle incelendiği zaman, Osmanlı döneminde olduğu kadar hiçbir kültürde ve hiçbir dönemde bu kadar sanatlı ve anlam yüklü olmadıkları görülecektir.
İnanç dünyamızda önemli bir yer tutan, gerek tefekkür, gerekse edebiyat tarihimizde geniş şekilde konu edilen ölüm ve sonrası, Türk Sanatı ile bütünleşerek, medeniyet tarihimizin en önemli ve kalıcı sanat eserlerinin vücûda gelmesine sebep olmuştur.
Milli Kültürümüz'ün nesiller boyu devâm edegelmiş belgeleri olan mezar taşları, bütün sanat dallarına nazaran örf ve âdetleri daha fazla aksettirmesi yanında, târihli olmaları ile Etnografik; Mimarlık ve Sanat Tarihi için öncesi ve sonrası belli olan bir belge hüviyeti taşırlar.
Mezar taşları, bulundukları yerlerin tapu senedi ve ülkelerin kültür birliğini öne çıkaran en önemli belgelerdir.
Kısaca mezar taşları, yapıldıkları çevrenin ve devrin inançlarının, âdetlerinin, sanat ve geleneklerinin; târihî, edebî, iktisadî ve sosyal şartlarının müştereh mahsûlüdür.
Bu bakımdan onlar, sanat târihimiz için olduğu kadar kültür târihimiz açısından da önem taşırlar.
Değerli sanatçı hattat Hüseyin Kutlu Hoca'nın yayın yönetmenliğini yaptığı kitaba Doç. Dr. Fevzi Günüç, Prof. Dr. Mustafa Fayda, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, A.Sacid Açıkgözoğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu yazılarıyla renk katmış.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli