Bir cihan imparatorlugunun kurucusu Osmanli. Tarih sahnesinde ilk göründüklerinde yil 1285. Beylik, devlet ve imparatorluk tecrübelerini yasayan Osmanli üç kitaya hükmetti. Bu ulu çinarin ömrü sona erdiginde yil 1922 olmustu. Tam 637 yil dünya siyaset sahnesinde kalmayi basardi Osmanli. Siyasî varligi sona erdi ama geriye ilim, kültür ve sanat hayatina dair pek çok eser birakti.
Osmanli tarih yapmakla kalmadi ayni zamanda kendi tarihini de yazdi. Tarihçi, edebiyatçi, sair, siyaset ve devlet adami, hattat gibi kalem ustasi, gelecek nesillere Osmanli’yi en iyi sekilde anlatmak için âdeta birbirleriyle yaristilar.
Imparatorluk tarihinin bu kalemli muhafizlari kimi genel Osmanli tarihi, kimi dünya tarihi içerisinde Osmanli tarihi, kimi sadece kendi yasadigi dönemi, kimi bir padisah dönemini, kimi sehnâme, kimi fetihnâme, gazavatnâme yazdi; kimi düz yazi ile kimi siirle veya her ikisinin karisimi. Kimi Türkçe agirlikli bir dil kullanirken kimi Türkçenin yaninda Arapça ve Farsça sözcüklere de yer vererek bu üç dilin harmanlandigi bir eser ortaya koydu.
Onlarin bu suur ve heyecanla yazdiklari kaynaklardan ögreniyoruz Osmanli tarihini. Ögrencisinden ögretim üyesine kadar bizlere düsen görev ise, önce onlarin hayatlarini ögrenmek sonra da eserlerini okuyup anlamak.
Sözün özü, Osmanli’yi daha iyi anlamanin en gerçekçi yolu, imparatorluk kültürü ile yetismis seçkin kalem erbabini ve onlarin eserlerini tanimakla mümkün olabilir.
Osmanli Devleti tarihinin kayit altina alinmasinda emegi geçen Osmanli tarihçilerinin hayatlari ve eserleri hakkinda bilgi edinmek isteyeceklere, yüzyillara göre düzenlenmis el kitabi niteligindeki bu eserle tanismalari tavsiye olunur. Unutulmamalidir ki, literatür yani kaynak bilgisi ilmin yarisidir.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli