“Ibn Haldun bir ilim sehridir ki, ilimler ve âlimler cografyasinda bilmeyeni yoktur.” Fakat bu sehrin koordinatlari hususunda rivâyetler çoktur. Öyle ki her kim eline bir hokka alip mürekkebe batirsa ve Ibn Haldun'u yazsa, o dakika, bu âbide âlim, Kaf Dagi'nin ardina düser. Artik ara ki bulasin, ne o âlimi, ne Ibn Haldun'u…
Oysaki; gerçegin kapilarini gerçegin içinden açmak… Ibn Haldun'un Ilm-ül Ümrân ile yaptigi tam olarak budur… Çarpitmalar, hatali aklîlestirmeler ve kendine yontmalarla, ideolojik konumlarin kendinden geçiriciligiyle bu berrak ilim sehrini sislere bogmak, bilginler katinda ne bühtân, ne fecâattir…
Türlü mistifikasyonlarla, oryantalistik kurnazliklarla ilmin olagan süphelileri haline gelen kimi bilginler, Ibn Haldun'u arayan kaarileri mantiksal bosluklar batakliginda bogarlar. Çünkü teorinin kendi iç iliskileri üzerine yapilan hatali degerlendirmeler Ibn Haldun üzerine her türlü dissal algiyi da sakatlar. Ve onun saglikli olarak algilanmasini engeller.
Elinizdeki kitap iste nâkis bilginlerin yoldan çikaran bu kilavuzluklarina bir cevap, bir kiyas, bir nispettir.
Isbu eser, sis ve toz bulutu içindeki bir ilim sehrine kendi öz berrakligini verme cehdidir. Günümüz sosyal bilimlerine isik tutabilecek dogurganligi ve saglam kurucu metoduyla bereketli Ibn Haldun mülkünün kilavuz kitabidir. Hem bu ilim sehrine giden yollari hem de yoldan çikaran patikalari çekincesiz ortaya koyar.
Eserin müellifi, Ümit Hassan, ömrünü Ibn Haldun'un kavramlarini anlamaya ve bunlarin halkimizin kadim zamanlarindaki tezâhür biçimleri ile kimligimizin olusumundaki islevselliklerini anlatmaya çalisarak doldurmustur dersek, hata etmis sayilmayiz..
.Ve 'Ibn Haldun bir ilim sehriyse Ümit Hassan onun anahtaridir' kaziyyesine variriz buradan. “Biraz umutsuz bir gayret ama, Mukaddime bilmeden Ibn Haldun yorumlamaya kalkisanlarin, henüz ilk istasyona varmadan ikrâm edilen limonatayi âfiyetle içip uyutularak soyulacak olan 'okumayan-bilmeyen'lerin, ikinci istasyondan önce uyandirilmaya çalisilmasi görevini ihmâl etmemek üzere” yaziyor metinlerini müellif.
Ibn Haldun, bir yeni bilimin kurucusudur ve saglam metodolojisiyle çaglarin üstünde bir etkinlige mâliktir. Eserinin bütünsel incelemeleri onun emsalsiz çabalarini ve bas döndüren ustaligini ortaya koyar. O'nun kurdugu devâsa sistem ve Ümrân Ilmi üzerine, eksik arastirmalarin gedik kapaticisi ve ilmin bas belasi genellemelerden uzak, bütüncül bir okumaya dâvet bu kitap…
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli