Dünya Savasi..; 1940'li yillarin ilk yarisi, dünyanin yeniden paylasimi için girisilen kavganin yillaridir.
Italyanlarin, ardindan Alman ordularinin isgaline ugrayan, denizden de Ingilizlerin abluka altina aldigi Yunanistan, "açlik" sorunuyla karsi karsiyadir. Isgalin ilk ayinda Almanlar tüm ürün stoklarina el koyar ya da çok ucuz fiyata satin alirlar. Temel gida maddeleri karaborsaya düser.
Yüzlerce çocuk, genç, ihtiyar açliktan ölür. Savas'ta tarafsiz kalan Türkiye Cumhuriyeti'nde ekmek karneye baglanmistir.
Ama kendi vatandasinin açlik tehlikesiyle karsi karsiya kalma olasiligina karsin; komsu Yunan halkina "yiyecek" yardimi yapma karari alir. Üstelik 1920 yilinda Yunan isgal güçlerinin Anadolu'ya ayak basmasinin üzerinden henüz 20 yil geçmistir.
Türk basininin öncülügünde, belediye çalisanlari, hekimler, halk Yunanistan'a yiyecek yardimi için adeta yarisirlar. Ilginçtir; Kizilay tarafindan yola çikarilan ve Yunanistan'a gerçeklestirdigi 6. seferinde batan ilk yardim gemisinin ismi 'Kurtulus'tur. Simdi sira yine Kurtulus Savasi'ni animsatacak sekilde Dumlupinar'dadir. Daha önce, 1924 Mübadelesinde Türkleri Yunanistan'dan Anadolu'ya tasimistir ayni gemi. Simdi yiyecek tasimasinin yani sira bin öksüz Yunanli çocugun Türkiye'ye getirilmesini de üstlenecektir Dumlupinar... Bu çocuklar savas sonuna kadar Türkiye'nin korumasi altinda kalacaklardir.
Prof. Dr. Nejat Akar, gölgede kalmis Dumlupinar'i, savas sartlarinda aç birakilmis bir halka gida yardimi için torpillenmeyi göze alarak kahramanca mücadele eden gemi personelini, savasin acimasizligini, isgal altindaki Yunanistan'in dramini, titiz bir arastirmayla belgelerle, fotograflarla ve tanikliklara dayanarak anlatiyor.
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli