Tehdit altındaki çevrenin yeniden doğallaştırılmasından
sağlıklı gıda yetiştiriciliğine, su kültüründen kent bahçeciliğine değin bilmemiz gereken her şey.
Çöl mü Cennet mi? neyi berbat ettiğimize dair çok önemli bilgiler içeren oldukça derinlikli ve ilgi çekici bir kitap. Permakültürün öncülerinden olan ve “tarım âsisi” olarak bilinen Avusturyalı çiftçi Sepp Holzer Çöl mü Cennet mi?’de tarımda, ormancılıkta yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklı çevresel felaketlere dikkat çekerek kurtuluşumuzun reçetesini sunuyor.
Çocukluğundan beri doğayla iç içe olan ve tabiattaki tüm canlıların simbiyotik bir bağla nasıl birbirlerine bağlı olduğunu çok erken yaşlarda yaptığı gözlemlerle fark eden dahi köylü Sepp Holzer, geçmişten günümüze devam eden doğadaki insani yıkıma karşı alternatif yaratarak yeni bir bakış açısı oluşturmayı başarıyor.
Suyu kullanmanın hayati önemini, hatalı toprak yönetiminin yarattığı yıkımı, hayvanların yanlış yöntemlerle otlatılmasından kaynaklı meraların çölleşmesini, monokültüre dayalı ormanların hastalanmasını ve çevresel felaketlere neden olan tüm yanlışları inceleyerek, farklı bir tarım ve çevre yaratmanın metotlarını buluyor. Uzun yıllar üzerinde çalışarak geliştirdiği ve farkındalık yarattığı aşikâr olan sistemiyle (Holzer Permakültürü) o kadar başarılı oluyor ki çoraklaşan, çölleşen bölgeleri adeta cennete çeviriyor.
Sepp Holzer, toprakla olan yaşamın yenilenmesi, çiftçilerin tekrardan saygınlık kazanması ve doğal bir tarım yönteminin benimsenmesiyle birlikte dünya gıdası stratejisinin müthiş bir değişim yaşayacağını ve çevreyle bütünlük içinde yeni stratejiler oluşturulacağına inanıyor. Bu alanda ciddi çalışmalar yapan Holzer çözümler üreterek kendi kendine yeterliliğin (doğru yöntemlerle) her yerde mümkün olduğunun altını çiziyor, bunu yaptığı öneli çalışmalarla tüm dünyaya gösteriyor. Hayvanları mal olarak değil, çalışan olarak görmenin kıymetine dikkat çekerek bu bağlamda hayvancılığın yeniden ele alınıp gözden geçirilmesi konusundaki düşüncelerini kitapta etraflıca anlatıyor. Balkon bahçeleri, asma ve dikey bahçeler vb. gibi en küçük alanlarda "kentsel bahçecilik"te yaratıcı fikirler de dahil olmak üzere permakültüre giriş niteliğindeki alanlarda neler yapılacağını adım adım gösteriyor.
Dünyanın farklı coğrafyalarında (Portekiz’den Sibirya’ya, Brezilya’dan İspanya’ya, Türkiye’den Ukrayna’ya kadar) denenmiş uygulanmış ve başarıya ulaşmış “Holzer Permakültürü”yle kurulan bahçeler/çiftlikler artık herkes tarafından biliniyor ve takdir topluyor. Kurduğu sistem kimi çevrelerce eleştirel yaklaşılsa da bilim insanlarının hayranlıkla inceleyip akademilerde anlattıkları model haline gelmiş vaziyette.
Sepp Holzer Çöl mü Cennet mi?’de tüm deneyimlerini, tekniğinin püf noktalarını, dünya çapında ses getiren, çığır açan önerilerini bizlerle paylaşıyor.
Çevirmen
Attila Geridönmez
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli