Günümüz bilgi toplumunda çeşitli alanlarda çok hızlı bir değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Bu değişim ve gelişimin gerisinde kalmamak ise ancak bilişim teknolojilerinin etkin kullanımı ile mümkün olmaktadır. Bilişim teknolojileri, bilginin toplanmasında, depolanmasında ve işlenmesinde; bilginin bir yerden bir yere taşınmasında bireylere büyük fırsatlar sunan bilgisayar, cep telefonları gibi tüm teknolojileri kapsamaktadır.
Literatürde, Bilişim Teknolojisi; kelime anlamıyla, bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen isimdir. Bireylerin birçok iş yükünü azaltan Bilişim Teknolojileri, hayatımızın her alanında bize büyük kolaylıklar sağlamakta ve bilgiye kolayca erişim olanağı sunmakta, bireyler veya kurumlar arası iletişimi hızlı ve etkin kılmaktadır.
Bugün, Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL - European Computer Driving Licence) dünyanın önde gelen bilgisayar kullanım yetkinliği sertifikasıdır. Dünya çapında 148den fazla ülkede kabul görmektedir. ECDL son kullanıcı bilgisayar yetkinlikleri için uluslararası alanda evrensel kriter olarak tanınmıştır. Hükümetler, kamu kurumları, uluslararası organizasyonlar ve benzer kuruluşlar tarafından önde gelen bir sertifikasyon olarak benimsenmiştir. Hatta birçok üniversite ECDL Sertifikasını "Bilişim Teknolojileri I" ve "Bilişim Teknolojileri II" derslerine denk kabul etmektedir. ECDL Programı ECDL-F (ECDL Vakfı) tarafından geliştirilir ve dağıtılır. ECDL Vakıfı (www.ecdl.com) Avrupanın önde gelen bilgisayar derneklerinin desteği ile kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Bu kitap, ECDL programı temel alınarak hazırlanmıştır. Bu çerçevede, üniversite öğrencileri, ECDL sınavına girecek olanlar, bilişim teknolojileri öğretmenleri ve tüm bilişim ofis kullanıcıları için önemli bir kaynak oluşturma amacıyla yazılmıştır. Kitap; bilgi teknolojisi kavramı, bilgisayarı kullanmak ve dosyaları yönetmek, kelime işlemci, hesap çizelgesi, veritabanları, sunum ve bilgi ve iletişim konularını içermektedir.
Bir ekip çalışmasının ürünü olan bu kitapta, tüm yazarlar (doktora öğrencilerim) işbirliği içerisinde, birbirleri ile yardımlaşarak çalışmış ve bilgi paylaşımında bulunmuştur.
Yazar Adı
Hüseyin Uzunboylu
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli