Muhammed Salih bugün elli bir yasinda. Kendisinin söyledigine göre, bu 51 yilin, 7 yili büyükannesinin anlattigi ilginç efsanelerin gölgesinde geçmistir. Kalan 17 yili degisik Sovyet okullarinda israf edilmis, 13 yili kiralik ev aramakla harcanmis, 7 yili siyasete kurban edilmis, son 7 yili da sürgünde geçmistir. Ne güzel bir taksim. Bunun disinda Muhammed Salih' in 5 evladi, 13 kitabi ve gelecege saglam inanci var. Muhammed Salih: Bir kimsenin talih yüzüne gülecekse ancak bu kadar güler, demektedir.
BIR; motor rol üstlendigi Özbekistan bagimsizligi ertesinde derhal iç bünyede de demokrasi mücadelesi baslatan, fakat Taskent'te iktidari gaspetmis Islam Kerimov'un kendisini satin alabilmek için ayagi altina serdigi makam, post, para ve pulu elinin tersiyle iten Salih, hiç süphesiz ki mazisi ve kültürü itibariyle, Sovyet Imparatorlugu döneminde genel olarak ''dissident'' denilen ''muhalif aydin'' gelenegine uzaniyor.
Iki; ancak çok hayati bir farki var! ''Baska dille veririm ben selamimi / Baska dille kahvaltiya davet ederler / Bu sehrin sokaginda kör gibi beni / Baska dilin üç dört kelimesi dolastirir'' diye yazan Muhammed Salih hakim ulusunun, yani Ruslugun aidiyeti tasimadigindan, ister istemez iki defa ''muhalif'' kimlik yansitiyor.
Ve iste tam burada da ''Türkçülük'' irkçi bir dürtü olarak degil, bir ''kurtulus uyaricisi''; ''Turan'' veya ''Kizil Elma''nin pozitivist ülküsü olarak devreye giriyor.
* * *
ZATEN bu ülkünün ütopya boyutundan dolayidir ki, despot Kerimov komünist dönemde kullandigi sopali zaptiye, prangali zindan ve tekmeli sürgün yöntemleriyle sonuç alamayinca, Salih'i ''haklayabilmek'' için isi simdi Moskova'da kiralik katil tutmaya ve Prag'da ajan beslemeye vardirmis olsa dahi, ERK partisi lideri yine de hiç tereddüte düsmeden, Özbekistan bagimsizligini sonuna kadar sahipleniyor.
'Müstemleke münevveri' sifatini tasimaktansa, beyaz-kizil o müstemlekecilerin yapay sinirlara böldügü ve bir gün tarihteki ''Türkistan'' ismine yeniden kavusacagina inandigi bagimsiz cografyanin aidiyetinde, özgürlüklerden taviz vermedigi için sürgünde yasamak zorunda birakilmis bir ''dissident aydin'' olarak kalmayi yegliyor.
> Nitekim, bu yurtsever asktan, bu dürüst ülküden, bu entelektüel namustan ve bu gerçekçi siyasetten ötürüdür ki, Taskent diktatörünü 'kollamak' için Ankara kendisini üç defa sinirdisi etmis olsa bile, Salih Türkiye'ye belki biraz kirgin ama, kizgin degil...
Zaten yarin, ''Omuzlamak için ayriligi / Sart degil devlere has irade / Siradan bir adam olsun yeter / Söyle, basina ayrilik düsmüs bir adam'' diyen Muhammed Salih'in ülkesine olan ayriligina son vermek; en azindan bu ayrilik süresini kisaltmak için Türkiye'nin ve Türkiye Türklerinin ne yapabilecegi konusu üzerinde duracagim.
...
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli