Kitap dagarcigimiza yeni bir kitap daha eklendi: ‘’ yine yazi yaziyoruz ‘’ . Kitap yaratici yazi üzerine, yazari Akdeniz Üniversitesi Ögretim Görevlisi Dr. Günseli Oral, yayinevi ise agirlikli olarak egitim yöntemleri üzerine yayinlari olan Pegem A.
Kitabin altyapisi uzun ve yogun bir akademik çalismadan olussa da, teknik terimlerden uzak, oldukça yalin bir dille yazilmis, rahat ve zevkle okunan bir kitap. Kitapta sunulan yöntemler rahatça uygulanabiliyor. Her iki nedenle, her yasa hitap edebiliyor. Bu kitap özellikle,
· Yaziyla ilgilenen herkes,
· Kendini daha etkin bir sekilde disa vurmak isteyenler,
· Egitim yöneticileri,
· Çocuk ve genç egitimiyle ugrasan profesyoneller,
· Terapistler,
· Türkçe ve edebiyat ögretmenleri
Için faydali olacak.
Günseli Oral’in ‘’ yaratici yazi ‘’ serüveni, ODTÜ’de yaptigi yüksek lisans egitimi sirasinda, yaraticilik konusuna duydugu ilgi ile baslamis. Çocuklarda ve yetiskinlerde yaratici düsünme ve problem çözme becerilerinin gelistirilmesi üzerinde çalismalarda bulunmus. 1991 yilinda burslu gittigi Ingiliz Bristol Üniversitesinde Dr Roger Garrett ile birlikte yaratici düsünme ve problem çözme üzerinde çalismis. Daha sonraki yillarda, Edward de Bono’nun Malta Üniversitesinde düzenledigi konferans ve seminerlere katilmis, bildiri sunmus. ODTÜ’de farkli bölümlerde egitim gören ögrencilerin ögrenme stilleri ile yaraticiliklari arasindaki iliskileri inceleyen bu bildiri oldukça ilgi çekmis.
Kendi deyimiyle ‘’ Yaraticilik alani öylesine genis bir alan ki, bir noktadan basladiginiz zaman kendinizi bambaska noktalarda bulabilmeniz mümkün.’’ Bu yüzden New York Üniversitesine bagli olan CPSI (Creative Problem Solving Institute) ile iletisime geçmis ve bu enstitünün ilk ve tek Türk üyesi olmus. Burada yaraticilik konusunda dünyanin en önde gelen bilim adamlariyla tanisma ve çalisma firsati olmus- Sid Parnes, Alex Osborn, Teresa Amabile gibi. ..
‘’ Ülkemizde yaraticilik alani henüz lüks görüldügünden, bu alandaki çalismalarimin çogu yurt disinda gelisti. Ancak yaraticilik hakkinda Türkiye’de belli bir bilincin gelistirilmesi için mümkün oldugu kadar çok seminerlere ve panellere katiliyorum. ‘’ diyor Oral.
Günseli Oral, bu arada, geçtigimiz yillarda yaratici yazi kavramiyla ve uygulamalariyla ilgilenmeye baslamis. Antalya’daki bazi okullarda yaratici yaziyi gelistirecek projeler uygulamis. Bu projelerin amaçlarina ulastigini düsünüyor. ‘’ yine yazi yaziyoruz’’ kitabinda yer alan çocuk yazilari da bu projeden elde ettigi yazilarin küçük bir bölümü ... Ardindan da bu konuda Indiana Üniversitesinde bir egitim programindan geçmis. Su an halihazirda Akdeniz Üniversitesi Egitim Fakültesinde yaratici yazi dersi veriyor. Bu ders, Türkiye’de üniversite bazinda verilen ilk yaratici yazi dersi.
Oral, bir ögretim görevlisi olarak, bu konuda aldigi egitimin ve yaptigi çalismalarin bilimsel tarafinin disinda, kendi sanatsal yönlerini de gelistirmesine yardimci oldugunu ekliyor. Hatta birkaç öyküsü ve siiri de var. Tabi bunlar çok profesyonelce yazilmis eserler degil, ama bir akademisyenin de sanatsal yönlerini gelistirebilecegini kanitliyor.
‘’ Yazi yazmanin herkes için çok ideal bir bosalma yolu olduguna inaniyorum. Sadece kendini gerçeklestirme boyutunda degil, ayni zamanda bizi rahatsiz eden duygu ve düsüncelerin en saglikli sekilde disa vurumunu yaratici yazi ile gerçeklestirebilecegimizi düsünüyorum. Herkese bu harika deneyimi yasamalari için kendilerine sans vermelerini öneririm. ‘’ sözleriyle okuyuculari yazi yazmaya davet ediyor.
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli