Geçtiğimiz yu¨zyılda gezegenimizde meydana gelen değişimler çoğumuzun fark ettiğinden daha derin. Ku¨resel ısınmanın riskleri oldukça ciddi ve potansiyel olarak çok bu¨yu¨k. Fakat diğer yandan, fosil yakıtlar olmaksızın kalkınmanın zorluğu da u¨rku¨tu¨cu¨ hatta muhtemelen aşılamaz. Dolayısıyla krize verilen tepkilerin ivedilikle yeniden du¨şu¨nu¨lmesi gereken bir zamanda, ku¨çu¨k ama giderek daha nu¨fuzlu hale gelen bir grup bilim insanı, halihazırda, iklim sistemine yönelik planlı insan mu¨dahalesi önerilerini değerlendiriyor: gu¨neşe karşı stratosferik bir örtu¨, fotosentetik planktonların yetiştirilmesi, bulutları tohumlayan insansız gemi filoları… Oliver Morton’a göre, bu jeomu¨hendislik teknolojilerini görmezden gelmek ne kadar sorumsuzluksa, iklim sorununa verilecek cevabı basit bir çözu¨m olarak görmek de bir o kadar hatalı bir yaklaşımdır.
Yeniden Yapılan Gezegen, işte tam da buradan hareketle, jeomu¨hendisliğin tarihini, politikasını ve konuyla ilgili son teknolojileri inceliyor. Morton, bu tartışmalı stratejilerin vaatlerini ve tehlikelerini mu¨mku¨n olan en geniş bağlamda değerlendiriyor.
İklim değişikliğinin sadece yirmi birinci yüzyılın temel siyasi sorunu olmadığının dikkatle altını çizen Yeniden Yapılan Gezegen, sorunu çözmedeki başarısızlığımızın nedenlerini de masaya yatırıyor ve çözu¨me dair umudu tekrar yeşertiyor. İnsanları doğadaki bir gu¨ç unsuru olarak görmenin yarattığı bu¨yu¨k korkuya işaret ederken, aslında bu gu¨cu¨ insan yararına kullanmaya çalışmanın ne anlama geldiğini ileri göru¨şlu¨lu¨kle okura açıklıyor.
Jeomu¨hendislik u¨zerine hayati bir kitap.
–Andrew Revkin, Dot Earth, New York Times
Çok az bilim kitabı bu kadar önemli, gu¨ncel ve etkileyicidir. Tu¨m gerçekleri bu¨yu¨k bir açıklıkla ve uzun uzadıya ortaya koyan, bir sonuca varan ama kararı size bırakan bir kitap…
–Cory Doctorow, Boing Boing
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli