Köylüler, kaymakamlar, avukatlar, demirciler, çerçiler, ögretmenler, çocuklar, genç kizlar, yaslilar, daglarda ve ovalarda ihanete aldirmadan, bagimsizlik için omuz omuza savastilar.
Onlardan biriydi ve on sekiz yasindaydi ’Asker’ Makbule. Ulus, Alaçam, Seydan daglarinda, karlarda ve firtinalarda, içinde büyüyen isyan atesiyle savasti...
Onun karasevdasi olmasaydi bagimsizlik ve özgürlük de o kadar degerli olamazdi.
Kara günler yeniden gelip çatti.
Korkuya yer yok!
Yilginlik hiç gerekmez!
Nihayetinde Ulus Dagi’na çikilacak!
Ve yine bir ates yakilacak!
Yüreklerinde özgürlük ve bagimsizlik atesi sönmeyenler, yeni saldiriya karsi direneceklerdir.
Günümüz direnisinin tarihsel kaynagidir Mustafa Kemal’in gerillalarinin Balikesir, Manisa, Kütahya üçgeninin ortasinda yükselen Ulus Dagi çevresindeki savasimlari.
(Arka Kapak’tan)
Yankilar
“Mustafa Yildirim bu romani oturup sirça köskünde yazmamis. Bir elinde viskisi barlarda tartisarak kurmamis! Ilgili mekânlarda üç yil gezinmis. Böyle bir romanin ortaya çikmasi için öncelikle ulusal kurtulusçu bir yürege gereksinim var. Kalpaksiz Kuvayi Milliyecilerden Mustafa Yildirim bu yüregiyle sabir dolu titiz arastirmasini kaynastirarak zoru basarmis“
-Mehmet Saydur, Cumhuriyet Kitap, 8.8.2002-
“O siralarda okumanin gururunu yasadim. Basta Harp Okullari olmak üzere tüm askeri okullarda Mustafa Yildirim’’in 58 Gün ve Ulus Dagina Düsen Ates kitaplari okutulmalidir.. En Büyük Harbiyeli Mustafa Kemal’’in 1283 apolet numarasi ile Harbiye’’ye katilisinin yildönümünde 58 Gün oyunun sahnelenecegine inaniyorum. Ardindan Ulus Dagina Düsen Ates’in de tabi.“
-Yavuz Selim Demirag, Yeni Çag, 27.3.2006-
“Ulus Dagi’na Düsen Ates’in ilk dikkati çeken yani, romana katilmis yogun emek... Kurtulus Savasi yillarinin yöre kasabalarini, o günün toplumsal, ekonomik yapisi dogrultusunda yeniden kurup biçimlendirmede, bunlari aktarmada büyük ustalik gösteriyor. (..) Karsima çikan ilk milletvekiline soracagim ’Okudunuz mu Mustafa Yildirim’in Ulus Dagina Düsen Ates’ini?’ Adim gibi biliyorum, ’Okumadik,’ diyecekler.“
-M. Sadik Aslankara, Cumhuriyet Kitap, 20.11.2003-
“Ulus dagina düsen atestir Asker Makbule . Kocayayla’nin oralarda, ardiç agaçlarina sorsaniz, Harlak deresinin çagildayan sularinin sesine kulak verseniz, masallardaki gibi dile gelip anlatacaklardir onu. ’’Asker Makbule’’ diyeceklerdir, ’’Daha on dokuzunda ulusal kurtulus için bu daglarda tüfek atti, sonra sigircik kusu oldu, uçup gitti...’’ At üstünde hüzün, Halil Efe ile gelecektir. Sisler arasindan, açliktan ve yorgunluktan sanki upuzun olmus akincilarla... Onlari gören Kiçir köyünün yaslisi Esref Aga ’nin yüzü agaracaktir: ’’Kaderini birbirine baglamis insanlar; ayni topragin üstünde yasadikça, aralarina kini garezi sokmadikça, kardes olup kaynasirlar! Gün gelir, birbirlerinden ayirt edilemez olurlar!’’ Günlerdir, aylardir daglarda dolasmaktan saçi sakalina karismis bir kalpakli belirecektir ardindan. Akincilar Kumandani, Demirci Havalisi Kaymakami Ibrahim Ethem Bey hepimizi, ama hepimizi söyle bir süzüp sesini yükseltecektir: ’’Hayinin irki olmaz, hirsi olur! Milletin istedigiyse, çocuklarini bu topraklarda huzur içinde yasatmaktir.“
-Isik Kansu, Cumhuriyet, 15.12.2005-
“Ne zaman çok iyi bir arastirma okusam hep düsünürüm, ’’Keske Ugur Mumcu da bunu okusaydi’’ diye. Iste Sivil Örümcek kitabi da bunlarin en önde gelenlerinden. Bu kitabi okumadan çagimizin ve küresellesmenin önemli kurumlarindan biri olan sivil toplum kuruluslarinin (STK) gerçek yüzünü anlaman mümkün degil. Mustafa Yildirim da Ugur Mumcu gibi üstün yetenekli bir arastirmaci oldugu kadar, çok da iyi bir yazar. ’’Ulus Dagi’na Düsen Ates’’ Mustafa Yildirim’in mutlaka okunmasi gereken belgesel romani... Çok çekici bir roman üslubuyla anlatilan gerçek öykü, ’’Bagimsizlik ve özgürlük bayragini elden düsürmeyecek olanlara ve karanligi yakacak olanlara’’ ithaf edilmis. Simdi anladin mi Sevgili, neden ’’Keske Ugur bunu okusaydi’’ dedigimi? Sen mutlaka oku. Ben bu bayramda Mustafa Yildirim’in henüz o
Yazar Adı
Mustafa Yıldırım
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli