"Tanrı’nın ve dinin kökenine ve geleceğine dair düşüncelerinizi sarsacak."
“İkna edici ve afallatıcı” – Sunday Times
“Tanrı’nın özgün, anlaşılır ve şaşırtıcı bir tarihi.” – Economist
“Kışkırtıcı ve tartışma yaracak bir eser.” – New York Times
Tarihsel ve arkeolojik kayıtlar tanrıların, insanlığın şafağından bu yana bizimle birlikte olduğunu gösteriyor. Bazen insanları bir araya getiriyorlar, bazen de ayırıyorlar, doğayı yönetiyorlar, ahlaklı bir yaşamın kılavuzluğunu yapıyorlar, sınırlar koyuyorlar, sınırları aşanları cezalandırıp gösterdikleri yolda ilerleyenleri ödüllendiriyorlar, kâh huzur verip kâh korku salıyorlar. Peki, Tanrı gerçek mi, yoksa kültürden kültüre farklılık gösteren bir fikir mi? Gerçek değilse neden bu kadar insan bu fikre sıkı sıkıya bağlı? Bu fikrin ardında daha derin bir hakikat saklı olabilir mi?
Robert Wright bu kitabında, insanlık tarihindeki en büyük güçlerden biri olan Tanrı ve dinin evrimine dair şaşırtıcı ve kışkırtıcı bir çözümleme sunuyor. Eski uygarlıkların çoktanrılı dinlerinden Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam gibi tektanrılı dinlerin yükselişine kadar, dinsel kavramların ve uygulamaların tarihsel kökenlerini ve dönüşümlerini aykırı bir bakışla ele alıyor. Hem inananlara hem de şüphecilere meydan okuyarak, Tanrı’nın ve dinin tarihsel gelişimi ile beklenmedik bir şekilde işbirliğini ve barışı teşvik eden evrimsel rolü hakkında bize, sosyobiyolojiye ve oyun teorisine başvuran taze ve çarpıcı bir görüş sunuyor. Herkesin ve her şeyin birbiriyle sıkı sıkıya bağlantılı olduğu günümüzün dünyasında dinin ve Tanrı fikrinin hâlâ hayati bir rol oynayıp oynayamayacağını sorgulamaya da cesaret ediyor: Tanrı’nın akıbeti ne olacak? İnanç daha da evrilebilir mi, yoksa bilim, siyaset ve teknoloji onu tarihe mi gömecek?
Tarihsel, arkeolojik ve bilimsel kanıtları ustaca birleştiren Wright, Tanrı’nın tarihine bakmakla kalmıyor, onun geleceğini de yeniden hayal ediyor.
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli