“Değerli müzikolog Ahmet Say’ın Müzik Tarihi adlı eseri, müzik eğitimi görenler kadar iyi bir dinleyicinin de yararlanacağı temel bir başyapıt.”
- Doğan Hızlan
Bu kitap, üç temel yaklaşımın bileşkesidir.
Birincisi, müzik tarihini kültürel evrimin yaratıcı bir parçası olarak değerlendirme anlayışıdır. Kültür tarihinden kopuk bir müzik tarihi kavrayışı olamayacağı için, Müzik Tarihi müziğin felsefe tarihi ve sanat tarihiyle iç bağlantıları göz önünde bulundurularak hazırlandı.
İkinci yaklaşım, müziğin temel ögelerini oluşturan bilgi dallarının bir bütün halinde sergilenmesine özen göstermek oldu. Bestecilerin yaşamöykülerine ilişkin bilgilerin yanı sıra, müziğin özüne inmek amacıyla üslup özelliklerine, müzik türlerine ve formlarına, çalgıların ve çalgı müziğinin tarihine, ses müziğine, müzik yazısının gelişim çizgisine, opera ve sahne müziğine, müzik kuramlarına, müziğin toplumsal ve tinsel işlevine yer verildi. Müzik tarihini oluşturan bu yaratı alanları, yeri geldikçe ön plana çıkarıldı.
Üçüncü yaklaşım, bilgilerin somut biçimde aktarılmasını sağlayan örneklendirme anlayışıdır. Günümüz uygar dünyasında yayımlanan gelişkin müzik kitapları, bilgiyi aynı zamanda çizim ve notalarla örneklendiriyor. Bu amaçla kitaba 300 dolayında nota ve çizim örneği alındı.
Müzik Tarihi’nin konservatuvarlarımız ve üniversitelerimizin müzik bölümlerinde ders kitabı olarak kullanılmasının yanı sıra, kaynak kitap olma özelliğiyle tüm müzikseverlerin de ilgisini çekebilecek bir yapıt. Bütünlüklü, doyurucu bir kaynak.
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli