Karakter çözümlemesi yapmak amaciyla kullanilan psikanaliz kuramlari, bireyin içsel yapisini ya da bireyin içinde bulundugu kosullari çözümleyen iki ana yöntem grubu olarak ele alinabilir. Lacan’a göre, Freud ikinci yolu tercih etmistir ve karakter çözümlemelerinde asil olan, bireyin analizinden çok bir mekân analizidir.
Lacan, diger psikanalitik kuramlardan farkli olarak, narsisizmin kalici olarak asilmasi olanaginin olmadigini ileri sürer. Lacan'in imgesel kimlik olarak adlandirdigi narsisistik kimlik, özellikle gü-nümüzün sosyo-ekonomik kosullari altinda yasayan bireylerde basat kimlik olarak öne çikmakta-dir. Çünkü sermaye insanlarin yasamina vahsi bir anne olarak geri dönmüstür.
Bu kitaptaki çözümleme yönteminin, metafizigi çözümlemeye yönelik oldugunu belirtmek gerekir. Derrida’nin belirttigi gibi, zamandan ve mekândan bagimsiz olarak var olan metafizik karakter özellikleri, psikanalitik çözümlemenin ana hedefi olmalidir. Lacan bu hedefin, kendiligimizin imgesel temsilcisi olan ego oldugunu belirtir. Metafizik olanin analizi, simgesel olanin, yani me-tafizigi asmis olanin tanimlanmasiyla sürdürülmelidir; aksi halde, yarim kalan bir ugras olacaktir.
Oidipus, Hamlet, Hedda Gabler, Josef K., Aschenbach, Golyadkin, Buffalo Bill gibi karakterlerin trajedisini yaratan imgesel-simgesel kimlik çatismalarini, sosyo-ekonomik gerçekligin etkisi dog-rultusunda ortaya koymak, çözümlemek, bu kitabin hedefidir.
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli