Elinizdeki bu kitap, bir Müslüman iken daha sonra bir Katolik olan ve “Don Juan” adini alan Oruç Bey’in notlarindan olusmus bir eserdir.
Oruç Bey (yani Persli Don Juan), bir iyiniyet elçisi olarak 1599 yilinda Pers Imparatorlugundaki Isfahan kentinden baslayip Ispanya’nin Vallodolid kentinde sona eren bu uzun ve ilgi çekici yolculugu sirasinda gördügü, gezdigi ve yasadigi yerleri ve buralardaki kisi ve olaylari bu kitabinda anlatmistir.
Bu çalismayi önemli kilan somut nedenlerden biri, bu konuda yazilmis ilk örneklerden biri olmasidir. Gözden kaçan diger bir neden ise, tür olarak da birçok kitap türünün karisimindan olusmasidir.
Çünkü bu kitap;
1- Yazarinin, Pers Imparatorlugu’ndan Avrupa’ya gönderilmis bir tür iyiniyet elçisi olmasi nedeniyle bu kitap bir “Sefaretnâme” dir.
2- Sefaretnameler çogunlukla bir ülkeyi anlatirken, bu kitap, hem yazarinin gezgin ve maceraci ruhunu, hem de onlarca ülkeyi ve kralligi anlatmasi göz önüne alindiginda ise bir ”Seyahatnâme” dir.
3- Yazar; gezdigi yerlerin nüfüsunu, hane sayisini, iklimini, bitki örtüsünü, denizlerini, nehirlerini, göllerini, ovalarini, daglarini vs. tek tek belirttigi için, bu kitap cografi anlamda, çizilmis haritalardan meydana gelmis bir Atlas degilse de, yazili metinlerden olusmus, yani sözcüklerle meydana getirilmis bir ”Cihannümâ” dir.
4-Yazarin, kendi kalemi ile özyasamini anlattigi bir ”Otobiyografi”dir.
5- Bir kisinin görüsünü yansittigini unutmadan ve bazen objektif olmadigini da gözönünde tuttugunuzda, öznel ve kisisel bir ”Tarih Kitabi” dir.
6- Kitabin örgüsüne ve kurgusuna baktiginizda ise bir ”Tarihi Roman”dir.
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli