Sosyal medya ortamlarında ya da geleneksel medya ortamlarında genellikle gerçeklere dayalı gazeteciliğe benzeyen içerikler aslında sandığınız gibi doğal haber değil. Hepsi reklamcılık ürünü. Kullanıcıların dikkatine: Arkasında bir şirket sponsoru olmayan içerik bulmak artık neredeyse imkânsız.
Bu bizi neden mi ilgilendiriyor? Çünkü kişisel veriler, kişisel ilişkiler ve kimliklerimiz şirket kâr yolculuğu adına yeniden paketleniyor. Veri takibi ve manipüle edilmesiyle, beğeni’ler, tweet’ler takipçiler; bilimsel bir başarı veya sanatsal bir yetenek ya da seçmenlerin demokraside tam olarak işlev göstermesini sağlayacak bilgiden ziyade, önemli bir para birimi haline geliyorlar.
Dahası da var: Fiziksel ve zihinsel zararı artık kanıtlanmasına rağmen teknoloji ile zaman geçirmek, her zaman online olmak ve arkadaşlarımızla etkileşime geçmek için manipüle ediliyoruz.
Dijital Reklamın Gizli Dünyası, bir strateji olarak tarafsız bilgi kisvesi altında reklam verenleri yayıncılara, yayıncıları da reklam verenlere dönüştüren sponsorlu içeriklerin hızlı yükselişini adeta teşhir ederek inceliyor. Üstelik de sponsorlu içeriklerin etkileri açısından ortada sağlıklı veriler yokken.
Çoğunlukla doğal (görünen) reklam -native advertising- ve içerik pazarlaması -content marketing- adlarıyla anılan bu gizli satış: gerçek haber ve pazarlama mesajı arasındaki çizgileri o kadar bulanıklaştırdı ki gerçek haberleri ücretli (sponsorlu) olanlardan ayırt etmek artık imkânsız hale geldi.
21. yüzyılın pazarlamacıları bize SATIN ALIN mesajını vermek yerine, sinsi bir satış yöntemi olan PAYLAŞIN mottosuyla onlara, duruma, markaya angaje olmamızı ve kalmamızı sağlıyorlar. Belki de pazarlamayı gerçek amacı olan satıştan uzaklaştırarakAncak kurnazlıkları birçok ülkede tüketici koruma kurumları açısından farkedilmeye başlandı bile Siz ne duruyorsunuz?
Reklam Sektöründe Tanımları Değiştiren
Dijital Reklamın Gizli Dünyası Raflarda Yerini Aldı
Akıllı telefonların aslında birer reklam iletim cihazı olduğunu söyleyen Mara Einstein, tüm dünyada çok satan kitabıyla sektörün tanımlarını değiştiriyor.
Geniş bir araştırma ve bilgi birikimine sırtını yaslayarak reklam dünyasında deprem etkisi yaratan Dijital Reklamın Gizli Dünyası, The Kitap Yayınları etiketiyle Türkiye’de! Mara Einstein yalnızca reklam verenlere değil, aynı zamanda dijital cihaz kullanıcılarına da hitap eden kitabında, medya ortamının değişimini ve sosyalleşme mecralarımızın nasıl olup da birer piyasaya dönüştüğünü anlatıyor.
Tüketiciyi yeniden tanımlayan Einstein, reklam sektörünün bugününü anlatırken yeni reklam biçimlerinin şaşırtıcı, eğlenceli ve güçlü bir kültürel eleştirisini yapmaktan da çekinmiyor. Dijital Reklamın Gizli Dünyası, her an her yerde farklı formatlarda karşımıza çıkan reklamları fark etmemizi sağlıyor.
Şirket sponsorluğu olmayan içerik bulmanın zorlaştığı günümüzde Satın Alın mesajının Paylaşın mottosuna dönüşümü Mara Einstein’ın bu cesur ve iddialı kitabıyla ortaya dökülüyor. Kitlesel farkındalık yaratmaya kararlı olan ve hem reklam vereni hem de tüketiciyi sarsan bu kitap ile üstü kapalı pek çok gerçek gün yüzüne çıkıyor.
İlgi Çekici ve Bilgilendirici Bir Bakış Açısı Kazandırıyor he Kitap Yayınları etiketiyle Türkçeye çevrilen Dijital Reklamın Gizli Dünyası, dijital pazarlamanın en güncel trendlerine ilgi çekici ve bilgilendirici bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Artık içerik ile reklam arasındaki çizgi belli belirsiz bir hal alırken; reklamlar, çok daha kişiye özel hedeflemelerle sunulabiliyor.
Pek çok örnekle savını güçlendiren Einstein, bu kitabıyla günümüz reklam dünyasında yol alan herkese rehberlik etmeyi başarıyor. Reklamın üreticisi ve tüketicisi için yepyeni bir perspektif sunan kitap, akıllı telefonlar üzerinden ilerleyen reklam sektörünün geleceğine dair ipuçları veriyor.
Akademik ve sektörel başarılarıyla yetkinliğini tüm dünyaya kanıtlayan yazar, bu eseriyle Türk okuyucularına da reklam dünyasında yol göstermek için raflardaki yerini aldı bile!
Mara Einstein
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli