Son yılların en popüler kelimesi haline gelen "blokzinciri" hakkında ilginç bir kitaba başlıyorsunuz. Okurunu teknik bilgilerle sıkmayan, konuya bütünüyle felsefi ve pratik bir pencereden bakarak geniş bir tartışma alanı yaratan özel bir kitap. Her sayfada Kevin Werbach'ın ince zekeısını ve konuyu ele alış şeklini takdir etmek gerekiyor.
—Ahmet Usta Blockchain Türkiye Platformu
Her şey 3 Ocak 2009/da Bitcoin'in hayatımıza girmesiyle başladı: Milyarlarca dolar değerindeki yatırımlar, kurulan binlerce şirket, yaratılan büyük servetler, ortaya çıkan yeni sektörlerin yanı sıra pek çok hırsızlık, tartışma, dolandırıcılık... Ve bütün bunlar sadece başlangıç!
Merkezi yapılara ihtiyaç duymadan güvenilir şekilde veri kayıtları oluşturmayı, bunları korumayı ve sahipliğini belirlemeyi mümkün kılan blokzinciri teknolojisi, bitcoin gibi kripto paraların temelini oluşturuyor ancak kripto paralardan çok daha fazlasını ifade ediyor. Her şeyden önce, kendine özgü yeni bir güven mimarisi getiriyor beraberinde. Tam da insanların hükümetlere, sisteme, şirketlere ve hatta birbirlerine olan güveninin tarihte belki de hiç olmadığı kadar sarsıldığı, küresel bir güven krizinin yaşandığı bir dönemde.
Werbach, tıpkı internet gibi etkileri dünyanın her köşesine ulaşabilecek potansiyele sahip, ezber bozan bir teknoloji olan blokzincirine, onu bütün problemlerin çözümüymüş gibi algılayanların aksine, soğukkanlı yaklaşmayı başarıyor. Böylelikle, blokzinciri ve sunduğu yeni güven mimarisi hakkında ayakları yere sağlam basan temel bir kitap ortaya çıkıyor. Kevin Werbach, Pennsylvania Üniversitesi bünyesindeki Wharton School'da, hukuk çalışmaları ve iş etiği profesörüdür.
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli