7 yaş ve üzeri için hazırladığımız Bilge Kutad Anlatıyor masalları, Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig eserindeki hayvan isimlerinden ilham aldı. Oradaki kelimeler masal kervanına dönüştü ve birbirinden güzel maceralara çıkmak için sizi bekliyor. Yüzyıllarca birlikte yaşadığımız hayvanları, yine yüzyıllarca bizlere eşlik eden değerlerle biraraya getirdik. Uçsuz bucaksız bir coğrafyada, kendimizi ve kültürümüzü daha yakından tanımak için masalların büyülü dünyasına bekleniyorsunuz.
Ala Çumguk - 1. Kitap
Tüm hayvanların mutlu bir şekilde yaşadığı Alavan Boğazı’nda her geçen gün esrarengiz olaylar yaşanmaya başlar. Birbirinden tuhaf sesler duyulur ve yerinden oynar taşlar. Ne yapacaklarını bilemezler önce, düşünceden düşünceye dalarlar. Akıllarına gelir sonra, kahraman kuşa hemen haber salarlar. Can havliyle yardıma koşar gelir Ala Çumguk! Derler ki: “Çok zor durumdayız, senden çare umduk!..”
Esrarengiz olayların çözülmesi öyle kolay olmayacak. Bakalım ala karga bu zorluğa nasıl bir çare bulacak?
Baba Buka - 2. Kitap
Baba Buka ve beraberindeki boğa sürüsü yeni otlaklar bulmak için yola düşerler. Kırk gün kırk gece dörtnala giderler. Dokuz dağın ardındaki dokuz vadinin hayalini kurarlar. Ama hiç beklemedikleri bir maceraya varırlar. Kuytulara kurulmuş tuzaklar, eşi benzeri görülmemiş hayvanlar, yerinden kopan devasa kayalar, bağrında şifa saklayan ağaçlar ve uğultularla dolu mağaralar!.. Bereketli otlaklara varmak o kadar da kolay olmayacak.
Baba Buka’nın bilgeliği bakalım nasıl işe yarayacak?
Böke Efsanesi - 3. Kitap
Derler ki Or Dağları’nın doruğunda büyük bir ejderha yaşar. O kükreyince yer yerinden oynar, sular sel olur taşar. Böke derler adına, kocamandır gövdesi. Tam on ağaç kalınlığındadır pütürlü ensesi. Fakat buna hiç inanmaz ormanda yaşayan hayvanlar. “Madem öyle biz neden hiç görmedik?” der sırtlanlar. İçlerinden birisi çıkar ve ejderhayı bulacağını söyler.
Eşyalarını sırtına sarıp zorlu dağ yollarına düşer. Kırk gün kırk gece Kara Orman’ın kapkara patikalarında yürür. İki de arkadaş eklenince yanına, üç olup altı göz görür.
Bakalım nasıl bir son bekler bu üç kafadarı? Haydi, aç oku masalı.
Merakını gidermez elbette bu kadarı…
Börü Yürüyüşü - 4. Kitap
Tamır Irmağı’nın donmasıyla susuz kalan kurt sürüsü, iyice güçten düşer. Liderleri olan Sak Börü, imdada yetişir ve parçalar buzları üçer beşer.
Kutlu yürüyüşleri zor, yolları pek çetindir. Kuz Dağları’nın soğuğu Kutuplar’dan daha serindir. Yılmadan yorulmadan yürürler, geçtikleri çığır çatak. Ağaç dallarından yorgan yaparlar kendilerine, lapa lapa karlarsa yatak. Dağlara çarpa çarpa gelen bir sesle irkilirler. Atılır Sak Börü, hışımla silkinirler. Dağ, taş, ağaç ve orman, sürüden yardım umar.
Bakalım bu masalın sonu nasıl düze çıkar?
Çıbın Bayramı - 5. Kitap
Subatan Vadisi’nde yaşayan çıbınlar, pekmez kaynatma törenini iple çekerler. Oldukça kalabalık sinek sürüsüdür bunlar, tatlıyı pek severler.
Çok aceleci davrandıkları için başlarına bir kaza gelir. Çıbın, bir kıvamın içinde debelendikçe debelenir. Pişman olurlar yaptıklarına ama ne fayda!
Zararın neresinden dönülürse kâr orada.
Madem öyle, açılsın tülden de ince kanatlar! Bakalım bu masalda muradına erebilecek mi çıbınlar?
Maygak Ana - 6. Kitap
Pamir Dağı’nın eteklerinde cesur mu cesur, heybetli mi heybetli bir dağ keçisi yaşar. Adına Maygak Ana derler, nice zorlukları kılıçtan boynuzlarıyla aşar. Kalbi iyilik dolu olan bu keçiye bir gün Koca Bürküt adında bir kuş
musallat olur. Kuşun bakışları kapkara, burnu öfke solur. Sanmayın ki iyilik ve kötülük hep yan yana durur. Bakalım görelim bu masal, hangisinin zaferiyle son bulur.
Titir Sürüsü - 7. Kitap
Titir sürüsü, dağlardan ovalara inmeye başlar. Ancak yarı yolda kalırlar, her birinin gözünde yaşlar... Eli kolu bağlanır çobanın, develerden biri eksiktir! Kösürge Yaylası’nın yoluysa uzun ve alabildiğine diktir! Ne ilerleyebilirler ne de geriye dönebilirler. Oracıkta, öylece kalıp çulu yere sererler.
Kim koşacak bakalım titi
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli