Çağın kaotik, ideolojik olarak bağnaz ve modası geçmiş fikirlerinin aklımızı, modern ahlakî marazların kalbimizi karartmasına izin vermemeliyiz. Yüreklerin kar gibi tertemiz kaldığı bir halin ve selim akıl sahibi olmanın yollarını aramalıyız. Bunu yaparken elbette dairemiz İslam olacaktır. Duraklama, kriz ve kırılmalar yaşayan İslam medeniyeti, ortaya koyduğu evrensel projeyle ve uygulamalarla önceki uygarlıklardan farklı bir tavır sergilemiştir.
İslam, bünyesinde bulunan tüm unsurlar için din, dil, ırk, etnik köken ve renk ayrımlarını kaldıran, erdemli bir toplum ve uygarlık kuran tevhid medeniyetidir. Evrensel kardeşliğe (ümmete) dayanır ve her türlü ayrımcı duygu ve düşünceyi yok eder; farklılık ve üstünlük, hayır, rahmet, fazilet ve takvayla gerçekleşir.
Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, okurlarıyla; hikmetten gönle giden irfan yolunun engellerinden moderleşmenin tükettiği erdem olan samimiyete, kimliksiz ve köksüz düğünlerden ailenin iflasına, Arakanlı Müslümanlardan 15 Temmuz şehitlerine, hikmet, irfan, erdem, kimlik ve tevhid üzerine geniş bir yelpazede okurlarıyla sohbet ediyor. Allah'ın hepimize 'değer' vermesi için evrensel tavsiyelerde bulunuyor.
Hürriyeti ana karakteri haline getiren İslam medeniyeti, değerler üzerine inşa ve ihyâ olmuş bir medeniyettir. İnsanlığa ve kendi mensuplarına (ümmet) mutluluk ve adalet taşıyan İslam medeniyeti, erdem ve değerleri Müslüman olmayan fert ve toplumlara ulaştırmayı vazife yapan bir medeniyettir. Bu medeniyetin temsilcileri bilirler ki, değerler ve faziletler üzerine bina edilmemiş hiçbir devlet, toplum ve uygarlık ayakta kalamaz.
Bu kitap, “değerler”i kendisine konu/problem edinmiş bir çalışmadır. Değerler üzerine kaleme alınmış denemelerden oluşan eser, erdem ve ahlakı yaşayan olgu ve olaylar üzerinden yorumlamaya ve açıklamaya çalışmaktadır.
Yazar Adı
Bayram Ali Çetinkaya
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli