Burjuvazi Avrupa tarihini nasil etkiledi? Orta siniflar nasil olustu? Burjuvazi kendi suretinde bir Avrupa yaratip sosyal siniflar arasindaki iliskileri dönüstürürken bir yandan kendi varligini ve mesruiyetini güvence altina almayi diger yandan da bunu tüm kamusal alana yaymayi nasil basardi? Jürgen Kocka ve Allan Mitchell’in derledikleri 19. Yüzyil Avrupasi’nda Burjuva Toplumu bu sorularin cevaplarini ariyor.
Almanya’yi merkeze alip, Ingiltere, Fransa, Italya, Rusya, Macaristan örnekleriyle karsilastirarak burjuva kültürünün ve orta siniflarin ortaya çikisinin izlerini süren metinler, siyaset, hukuk, cinsiyet, onur, ekonomi, is ahlâki, çalisma hayati, proletarya, egitim, mülkiyet, düello, onur, kamu sagligi gibi farkli odaklardan meseleyi ele alarak, Avrupa’da toplumsal hayatin nasil esasli bir degisiklige ugradigini gözler önüne seriyor.
“Avrupa toplumu, 18. yüzyilin sonlarindan beri, dinamizmini orta sinifin üstlendigi, bir dönüsümden geçmistir. Ancak bu toplumsal kategoriyi tanimlamak bir muamma olarak ortadadir. Tam olarak kimler orta sinif sayilir? Ne gibi nitelikleri paylasirlar? Ortak bir kültür tarafindan mi tanimlanirlar? Gerçekte onlari baskalarindan
ayiran nedir? Zaman içinde evrimlesen Avrupa uluslar toplulugu içinde ortak etkileri ne olmustur?”
JÜRGEN KOCKA / ALLAN MITCHELL
Çevirmen
Uygur Kocabaşoğlu
Sayfa Sayısı
karışıkçokrenkli