Güvencesiz, endiseli birey özgür olamaz. Oysa liberaller çogu zaman kisisel özgürlük ile kolektif sosyal güvenligin birbirine taban tabana zit oldugunu iddia ederler. Mücadele içindeki emek hareketi açisindan ise sosyal güvenlik olmadan özgürlügün, özgürlük olmadan da sosyal güvenligin olamayacagi apaçiktir.
Geçtigimiz yüzyilda, hiçbir sey bireysel özgürlüge, emek hareketinin kolektif mücadelesi kadar çok katkida bulunmamistir. Bir sosyal model olarak refah devleti bu mücadele içinde ve sinif savasimindan sinif isbirligine geçilen kosullarda gelismistir.
Iste bu yüzden bugün de sosyal haklardan önce bireysel özgürlükler saldiriya ugramistir. Terörizmle mücadele bahanesiyle özgürlüklerimiz kisitlanmakta, fislenmekte ve kameralarin gözetimine hapsedilmekteyiz; bu yolla sosyal haklarimiz için direnmemiz ve mücadele etmemiz engellenmektedir.
Refah devletinin simgesi egitim ve saglik artik parasiz degil. Emeklilik yasi yükseltilirken maaslar her firsatta düsürülüyor. Issizlik ayligi ve yoksulluk yardimi birer sadakaya dönüstürüldü. Dinlenme ve tatil süreleri düsürülürken çalisma saatleri arttiriliyor. Isin kendisi ve çalisma kosullari insafsizlik derecesinde agirlastiriliyor. Piyasalardaki kuralsizlik emek piyasasina tasinirken, isçilerle beraber tüm çalisanlarin haklarina amansizca saldirilmaktadir. Kapitalistler ve siyasetçiler refah devletinden öç almaktadir.
Sermaye ve neoliberaller refah devletini ayakta tutan en önemli kurumlari, sendikalari ve demokrasiyi zayiflatmak için büyük bir savasim vermektedirler ve tüm savas alanlari içinde en merkezi hale geleni çalisma dünyasidir. Peki, bu cendereden nasil çikilabilir?
Sendikaci ve yazar Asbjørn Wahl çikis için sendikal harekete, somut mücadele ve ittifak olusturma örnekleri temelinde, gelecege iliskin bir yol haritasi önerirken, çözümlemeleriyle iktisat ve siyaset bilimleri ögrencileri de için temel bir kaynak sunmaktadir.
"Bu bilimsel, özenli ama ayni zamanda kolay okunabilen kitap tüm Avrupa ve dünyada yasanan gelismelerle ilgilidir. Tüm gücümüzle direnebilmek için bu kitabi okumamiz, ondan ögrenmemiz ve örgütlenmemiz gerekiyor." SUSAN GEORGE, Ulus-ötesi Enstitü'nün Yönetim Kurulu Baskani
"Wahl, bize, Bati'da refah devletinin krizine iliskin çok önemli bir kavrayis sagliyor. Bunun da ötesinde, gelecek için bir yol haritasi sunuyor. Bu kitap hepimizi sosyal demokrat modelin kazanimlarini, onun tuzaklarina düsmekten kaçinarak koruyabilmek için, var olan kaliplarin disina çikarak düsünmeye zorluyor." WALDEN BELLO, Filipinler Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü
Çevirmen
Haldun Ünal Baran Öztürk
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli