-Avrupa tarihi, bir özgürlükler tarihi midir?
-Sehirler, neden medeniyetlerin ana yataklaridir?
-Avrupa uygarliginin dünyaya kazandirdiklari ve sorunlari nelerdir?
-Islâm medeniyeti atlanarak Avrupa tarihi neden anlasilamaz?
-Medeniyetlerin yaratici dinamikleri nasil harekete geçirilebilir?
Yasayan en büyük tarihçilerden William McNeill, bu kitabinda, Avrupa tarihinin olusumuna iliskin gelistirilen yaklasimlari “yikiyor” ve alternatif bir Avrupa tarihi okumasi öneriyor. McNeill, bu küçük ama önemli çalismasinda, tarihi, “eski çag”, “orta çag” ve “yeni çag” seklinde tasnif eden ve Avrupa tarihini, özgürlükler tarihi olarak gören ilerlemeci, dolayisiyla Bati-merkezci tarih yaklasiminin anlamsizligini gösteriyor.
McNeill, tarihi, medeniyetler tarihi; medeniyetler tarihini de, “merkezî sehirler”in tesekkülü olarak izah ediyor. Avrupa tarihinin olusumunda anahtar rolü Italyan sehir devletlerinin oynadigini ve Avrupa’da gelistirilen düsünce, sanat, siyaset, ekonomi ve teknoloji atilimlarinin tohumlarinin Italyan sehir devletlerinde atildigini vukûfiyetle ortaya koyuyor.
McNeill’in çalismasinin bir baska dikkat çekici yani da, hem Endülüs medeniyetinin, hem de Osmanli medeniyetinin Avrupa tarihinin olusumunda oynadigi role hakettigi yeri veren ilk çalismalardan biri olmasidir. McNeill’in önerdigi medeniyet eksenli tarihyazimi yaklasimi, sadece Avrupa tarihi için degil, bütün dünya tarihi için ufuk açici yeni imkânlar sunuyor.
William H. McNeill Yasayan en büyük tarihçilerden. Chicago Üniversitesi’nde tarih profesörü. The Journal of Modern History dergisinin editörü. Tarih arastirmasi’na medeniyet perspektifini yeniden ve basarili bir sekilde uyguladi.
Yazar Adı
William H. McNeill
Renk Bilgisi
karışıkçokrenkli